lördag 9 april 2016

All vår början bliver svår, bättre blir det år från år

 Det går framåt! Men det är många, många timmar som har gått åt. Och många meter virke! Mycket snytpapper, luften blir liksom "förtätad" när man går i spån och öser bort detsamma, för att få fason på golvet. Snart har man glömt hur det såg ut! Längs fram i bild står en gammal kökssoffa, en sån med två bottnar i, som kan göra två smala sovplatser med, om man kan klura ut hur det är konstruerat. En sådan fanns i varje bondkök förr, även i mitt lilla hem. Under den är det bara spån, inget golv, och den har sett rätt så anskrämlig ut. På den har vi placerat allt som skall flyttas runt, runt, för att komma förbi och fram.
 Här kan man se hur det har hackats och sågats för att få en jämt underlag för golvplankorna.
 Gamla tvingar i trä, en del saker spar vi.
 I den gamla kartongen är det kakelplattor tror jag. Den åker runt runt den med. Jag lyckades välta ur en massa skruvar i spånet också, man är ju smidig som en .............huggkubbe.
 Bra verktyg är billigt, den där skruvdragaren har gjort många arbetstimmar på fältet när vi stängslade, och allt som är byggt i mer än tio år. Det är en AEG, och var inte billig, men väl värd sitt pris. Utan den stannar Mannen, som fick den i present av lilla mig. Här har det hänt en hel del.
 När soffan kom fram ur skäms-vrån och fick en omgång med sopen så blev den mycket finare!
 Här ser man hur det blir väggar som skall bilda förrådsutrymme utmed delar av snedtaket, och i öppningarna skall det bli dörrar.
 En mycket gammal kartong!
Här finns en inbyggd fågelholk! Nu blir det nytt virke i den och en genomskinlig skiva inåt, så kanske man kan se vad som händer därinne- Ull i botten, naturligtvis. Hoppas att de inte anar oråd....

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Mycket arbete, men fint blir det ju! Kul med holken, spännande för barnbarnen,
Jag tror säkert att soffan kan bli jättefin med dyna med hemvävt tyg att sitta på så småningom!

AnJa sa...

Vilket projekt ni har igång! Gamla kökssoffor är underbara. Smidig som ett kylskåp har jag hört förut men aldrig som en huggkubbe :-).