lördag 4 juni 2016

Morsdag

 På Morsdag invigde vi ladugårsbotten. Ett långt bord av skivor i furu och ek, som satts ihop och oljats. Underredet är en gammal ställning för att kvilta täcken, där kröp Henrietta och sydde upp och ned, upp och ner, med täcket fastspänt. Trådarna sitter kvar, men inte fattade vi vad det var, förrän husets förra ägare berättade. Henrietta var hennes farmor, och duktig på att ordna med saker och ting. På bordet ligger en duk som jag egentligen tänkte göra handdukar av, men det fick bli en lång löpare i stället. Solen går upp till höger och ger fantastiska färger i fönstret, så det passade bra tycker jag.
 De gamla backhopparskidorna fick ligga uppe på takstolarna
 Lite spruckna har belagen blivit, men i fint skick annars.
 Gamla tvingar av trä, fanns i byggnaden och har fått stanna kvar.
 Åt andra hållet står vävstolen och väntar på en varp, efter avtorkning. Det blir rysligt dammigt när man bygger. En ny-gammal stolpe har kommit upp och nu finns det golv över hela "botten".
 När man kommer upp för den nya trappan ser det ut så här. Trappan byggdes förra våren, och före den fick man klättra på en livsfarlig stege. Här stod också våra lådor med sättpotatis.
 Hornet är mäktigt och kommer från Öst-Jämtland, från mitt föräldrahem.
En sol av byggrester har kommit upp, två halvor som satts ihop, och smala strålar, allt målat i gula toner. Soffan stod här förut men var ganska ruskig av "djursmuts" av olika slag. Efter tvätt och puts, och en målning av lock blev den mycket trevligare. Den har fått ett liggunderlag och en ny-vävd trasmatta som skydd för träsmak. Soffan är utrustad med två bottnar, men man bör inte vara allt för lång om man skall sova i den.... Här blev det marängtårta med grädde och bär, citrondricka och kaffe, och en liten mjuk kaka med bär. Inga bilder tyvärr.....

4 kommentarer:

AnJa sa...

Så fint det blev däruppe! Jag hade turen att hitta vävda handdukar på lång rad här i Gubbens hus i våras och jag fållade och använder det som duk på vårt långa bord i salen.

Metamorphosis sa...

Så fint ni fått det där uppe! :)

Cecilia sa...

Ett sådant härligt rum! Perfekt invigningsmeny, också!

Lillemor sa...

Å va roligt med skidorna och knektarna! Jättefint blev det. Och solen!