söndag 14 januari 2018

Ljuset och dess betydelse

 Ljust ute, ljust inne, ljust i hjärta och ljust i sinne
 Det är härligt när man kan se det, Ljuset! I vårt kök uppstår ett fenomen när solen står lågt på himlen. Ovanför oss går den stora vägen, och när solen lyser nedåt, mot huset, samtidigt som bilarna passerar, då blinkar det så att man tror att strömmen går i vårt kök.
 Jag gillar ord men är inte så mycket för de "nya" ord som presenteras varje år, jag begriper mig helt enkelt inte på dem. Men ett nytt ord har jag lärt mig och det är mycket bra.

                                 LJUSNEDSKRÄPNING

I centrala delarna av Europa har insekterna minskat något helt otroligt, det har gått fort och är alarmerande enligt reporter på radion. Forskare misstänker att det är ljusnedskräpningen som ställer till det för dem. De har inte det naturliga skyddet för sina fiender under den massiva och konstgjorda upplysningen som finns i omgivningen. Det är mycket att fundera över.
Jag är mycket tacksam över att vi åter ser solen en stund, helt naturligt, och jag skall vara så tacksam över insekterna när de visar sig igen. De behövs, de behövs verkligen!

2 kommentarer:

KataM sa...

Så vackert när solen lyser på de snötäckta träden. :-)

Jag lyssnade på Naturmorgon om ljusnedskräpning härom dagen och tänkte att det är konstigt att vi aldrig lär oss, vi människor. Det borde ju vara självklart att nattaktiva djur inte mår bra när det blir ljust dygnet runt. Dessutom skulle det nog vara bra för oss själva om vi drog ner på ljuset nattetid, eftersom vi är skapta för att sova då.

Cecilia sa...

Vackra bilder!
Och väldigt skrämmande med insekterna!