onsdag 10 januari 2018

Vinterhöns

 Snö, det gillar hönsen inte något vidare. Några kallgrader går bra, men snö är kallt om fötterna. I början fanns det tre reden i hönshuset, men en ras är storväxt och ville ha större reden och gjorde en beställning hos husse. Det torra höet är fint att ligga på, det går även bra att dra ut och leka med och äta på. Höet samlade vi in i somras de få dagar som var utan fukt. När man kör med betesputs blir det lagom långa bitar av blomstrande äng, ganska fint, alltså tunt, och med många olika sorters blad. Det är bra som extra vinterfoder. De svarta hönorna är Bjurholmshöns, liksom tuppen. Deras ägg väger 50 gram och är anpassade efter rasen. De är smalare och längre än de andra äggen för att kunna passera i deras inte alltför stora kroppar. vackert ljus-aprikos, eller guldbeige.

 Mellan 2 och 4 ägg brukar det bli per dag just nu, och det är fantastiskt.
 Lite snö på skorna att äta är uppiggande!
 Det är ett tag sedan de var små kycklingar.
Sju hönor och två tuppar finns det just nu. Idag har vi nästan 30 grader kallt, och det är krispigt och  "friskt". De får även kokt potatisskal och morötter, äpplen, matrester, extra havre och korn, förutom hönsfoder. Majs, sallad och bär kan också ingå, liksom banan.

1 kommentar:

AnJa sa...

30 grader kallt är det flera år sedan vi hade häruppe. Krispigt var ordet! Och knirkigt när man går i snön. Här har det som mest varit minus 18 men nu bara 8. Skulle gärna gå ut och plocka in ägg varje dag! Verkligen en lyx!