onsdag 1 augusti 2018

1,2 miljarder, 375 kronor per vuxet djur.

Till Böndernas hjälp har staten tänkt sig ett KRIS-paket på 1,2 miljarder.
Det låter hisnande. Men så läser man att det är 375 kronor per vuxet djur.
Det räcker inte till en rundbal med grovfoder.
En sådan kan kosta mellan 400 och 1000 kronor.
En mjölkbonde i Västra delarna av vårt Jämtland har haft 70 mjölkande kor. Han drar ner till 40 för han har inte foder så att det räcker. Det är nästan en halvering av produktionen också.
När det regnade så fick han 8 mm, det kommer så olika i skurarna.
Slaktkön är lång, priserna sjunker för bönderna, men inte för konsumenterna, och en del kött når aldrig affärerna då det finns mer än det som efterfrågas. Alla skall sälja färskt idiotiförpackat kött.
Köp Svenskt!
Men förpackningarna gör också att det är lite trist att köpa och frysa in själva, som en del tycker. Förpackningarna tar en orimligt stor plats, och ofta är det styckeförpackat. Jag talar då om nötkött.
Skulle det inte vara en stor vinst med en stor frys som kan användas för att lagra köttet så att vi har kött en längre tid, och köper frusna varor, som vi gör med annat kött?
Färdigmatstillverkarna skulle kunna stödköpa till ett för bönderna bra pris och göra lyxigare biffar med svenskt kött och mindre tillsatser och ge bönderna bättre pris för sina varor.
Jag har därför kontaktat både ICA, Dafgårds och några politiska partier.
Alla kan göra något. Fler borde kunna göra mer!

På SVT Lokala  Jämtland och Östersundsposten (ÖP) kan man läsa mera om bönder i Jämtland och stödpaket.8 kommentarer:

KataM sa...

Många bra tankar där!

Som om det inte vore nog med torkan för de arma bönderna, så läste jag just ett inlägg från någon som var riktigt arg på bonden i närheten som gödslade i värmen. Tack och lov fick han mothugg, bland annat med frågan när bonden i så fall ska gödsla när värmen hållit i sig i två månader och ingen ände är i sikte. Sedan svarade bonden själv och påpekade med trevlig ton att när gödselbrunnen håller på att rinna över sina bräddar, så har man inte mycket val, men att han jobbat med att få ned det i marken hela natten medan folk sover, så att de omkringboende inte ska störas allt för mycket.

Äta vill vi, och bra mat ska det vara. Men inte får det kosta, gödsellukt gör människor upprörda och jordbruksredskap på vägarna får bilister att bli irriterade och göra dumma omkörningar. Ibland undrar jag om vi människor verkligen är så intelligenta som vi tror. ;-)

fale artut sa...

Precis! Man blir faktiskt orolig över mänskligheten.....

Cecilia sa...

Det verkar inte finnas så många som tänker. Du har bra förslag, vore det inte helt utmärkt med rejält lager fryst kött? Från 70 till 40 djur, hur ska bonden försörja sig? Oroliga tider.

Cecilia sa...

Med händerna i diskbaljan fick jag en idé. Skriv ditt brev till Sia glass i Slöinge. De är "små" och kanske mer flexibla än jättarna och har dessutom just ökat sin fryskapacitet. Ligger mitt i jordbruksområde och säljer redan inte enbart glass...
Så, dags för kastrullerna!:-)

fale artut sa...

Tack för tips. Skrivit och fått svar! Fryshuset har nog platser att hyra ut, men inga inköp kan göras på detta vis. Kanske någon tanke har väckts hos flera.
Wohlins Fryshus heter det, om någon får någon bra idé.
Tackar!

AnJa sa...

Jadu det låter som enorma pengar men det räcker till foder i TVÅ veckor läste jag någonstans... Sedan Fazer la ner tillverkningen här i byn och en ny ägare finns som i sin tillverkning inte använder de enorma frysarna som finns så är det gott om kapacitet här. Han har letat länge efter några som är i behov av gigantiska frysutrymmen.

AnJa sa...

KataM: jadu folk är inte kloka, det är då ett som är säkert!

fale artut sa...

AnJa, vilken möjlighet för någon som begriper något! Ingen korvtillverkare eller annan mathantverkare som kan göra en bra insats? Eller någon som gör lufttorkat kött, det är så gott. Hur skall man få sprutt på människorna?