onsdag 22 augusti 2018

Hos Grannen

 Jag skriver som om jag inte har något begrepp...
Först så bygger vi och grejar, så skall vi riva alltihopa?!
Nej, så är det inte.
Hos Grannen, som är vi själva:
Hus ett är huvudbyggnaden. Det ledsna huset! Bortom räddning tyvärr. Men en del finns kvar, skåp, lister, fönster, dörrar, lite krokar, några textilier, glasburkar med lock, några koppar och blomkrukor. mm. Huvudbyggnad? Japp, enligt reglerna är det så. När den är riven måste man ha bygglov för allting. Den skall rivas, och tanken var från början att det skulle göras pronto, genast.
Men det var lite tur att det inte blev så.
Sedan kom muren fram, bakom hus nr 2 på fastigheten. Hus nr 2 har varit ladugård och vedbod. Där har man börjat renovera för drygt tio år sedan. Nu har vi fortsatt.
Muren var i ganska bra skick får man säga, en öppning mitt i för uttag av gödsel som förvarats innanför. Kasa, som man säger här. Av jämtländsk KASA blev det en  spansk CASA, som ju är hus.
Muren är 4 * 6 meter, och det är byggt som ett rum. Under muren blir det ju ett utrymme också, höjden på muren var runt 1 meter. Mitt i är golvet djupare. Vi får se vad vi kan göra, och vad det vill bli.

 Det är inget garage bakom dörrarna. Tanken var så, men byggnaden är ju för grund. Inte våra planer, det var före vår tid. Då delades utrymmet av, men först hade man höjt taket på den delen, så att höjden i rummet ovanför är tämligen låg, snedtak på båda sidor och en liten trapp upp från rummet intill. Där blir det en entré med hall, och ett mindre rum, ev. för vatten och som förråd. Man vet inte vad det vill användas till, huset. Vi får se. Bakom så har man börjat inreda för dusch och toalett, ett ganska stort utrymme. Fönstret är nu målat i alla fall, och isolerat från utsidan. Vi får se när vi fortsätter med det. Tiden går ju så fort. Dörrarna skall i alla fall ersättas med vägg, dörr och nya fönster så att man kan ha lite värme på. Nu är det bara dörrar av plywood, och de är rätt glesa.
På muren fick man bygga utan bygglov, eftersom muren redan fanns. Så tak och väggar finns, och två av tre fönster är insatta.
Hus nr 3 är det stora båthuset, men taket är inte bra, och på ena sidan har det sjunkit så byggnaden har det rätt jobbigt. En del frågetecken där hur man gör bäst.

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Jag har anat delar av detta utom det med båthuset. Lustigt att man måste ha nytt bygglov...gäller det också om man bygger upp likadant, måntro?

fale artut sa...

Ersätta en byggnad kan man få, men det kan variera med tjänsteman, och kanske också kommun. I ett fall kan man få ersätta rivningshuset med byggnad som används som förråd/garage. Men, som sagt, det varierar. Det har vi lärt oss. Om rivningshuset hade varit rivet skulle man få söka bygglov även för påbyggnad på befintlig mur. Tidsaspekten variera också.