fredag 3 augusti 2018

Det går så fort

 Det är en väldig skillnad när hönan kläcker ägg och det blir kycklingar mot för att kläcka i maskin.
De har fått kokt mosat ägg en vecka, krossade havregryn ock krossat startfoder en liten tid till, men mamman lär dem äta och helst pickande från golvet. Vatten får de i en egen automat för de når inte så bra än. Hon lär dem eftersom, vi märkte på henne att hon inte var nöjd med att vara instängd, det tog tre veckor. Då öppnade vi ena dörren och hon får gå ut och in som hon vill med sina små. På kvällen går hon in där och har en unge under varje vinge. Nu är de en månad och är utanför hönsgården med sin mamma någon stund ibland, men ute är de nästan hela dagen. Det har inte varit något jobb alls om man jämför med maskinkläckning. Åh, så glada hönsen är åt regnet som har kommit. Nu kan de gräva och leta saker ute, marken är svalare. Bilderna är nog en vecka gamla. Det går så fort från ägg till små höns!
Hon är en fantastisk mamma fast hon är kläckt i maskin, och nu har vi en till som ligger på tre ägg.
Regnat har det gjort tre gånger, ena gången kom det runt 50 mm och två rejäla skurar till har vi fått, senast i går kväll.
Därför fick jag bada alla bondböne-baljor innan jag kunde öppna dem. Helt jordiga var de efter störtskurarna.
1,3 kilo bönor blev det att förvälla och frysa in.
 Vi har haft en ansenlig mängd björkar inpå knuten, nära vår brunn. Det känns inte OK, så förra veckan kom det en man och tog ner 8 av dem. Getingarna letar sav och snurrar runt kabbarna som skall klyvas eftersom de blir kapade. Klyven protesterar bubblande när det blir över 28 grader varmt......
När de kapas ser man till sin förskräckelse hur eldfängt det är i torkan, det blir glöd på barken av motorsågens avgaser!! Det tar mannen bort omedelbart, men visst är det skrämmande?
Jag undrar varför man inte har tipsat rökare mera att ta med sig en burk att ha sina glödande fimpar i, eller något annat bra, röka inomhus kanske, för mer än en gång har det hänt att fimpar hittats i naturen nära brännbart papper och direkt på den kruttorra marken. Det går så fort när när det är extremt torrt!

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Fina kycklingar, klok mammahöna som lär ut facts of life och tar hand om sina små!
Det är trevligt med björkved, luktar gott, brinner jämnt och fint. Vi har mycket klibbal, inte lika vacker ved med bra brasved.

AnJa sa...

Åh jag skulle så gärna ha höns! Vilken lycka att kunna gå ut och ta in egna ägg. Bönorna ser fina ut åxå!