fredag 16 mars 2012

Minst och Störst

Bedora var tjock som en jätteboll när hon lammade. Den förste som kom ut var den svart-vita baggen på bild. Det syntet på en gång att han var jättestor. Bäst syns det när de kommer ut till de andra, men nyfikna som vi var vägde vi honom.
Nästan SJU kilo! Det är det största lamm vi har haft. Han fick sedan en svart bror, med en vit stjärna, som vägde fem kilo. Det är också jättestort. Nästa tolv kilo lamm i "lilla" magen! Inte undra på att hun var trind! Denna här gossen, han är lugn och nyfiken. Man kan tro att han är äldre än han är. Så ett tag var han både Minst, alltså yngst, och Störst, alltså tyngst vid födseln, av lammen. Vår allra minsta bagge vägde bara knappt två kilo vid födseln, vilken är vårt allra minsta lamm, men han var väldigt pigg och klarar sig fint. Varför kan man undra, mamman är stor och stark och inga fle och brister åt något håll vad vi kan se.
Här är den store sonen med sin mamma Bedora. Hon skiftar i olika bruna nyanser som sin mamma, Flanell, eller Fyra Nyanser Av Brunt. Vi har tre svart-vit mönstrade lamm, två tacklamm och en bagge. Det är första gången vi har såna här färger, och inget som vi har försökt planera. Jag tycker för övrigt att det är svårt att planera några färger på dessa får, det kan bli lite hur som helst. Det är ju en del av tjusningen.

3 kommentarer:

TvåÄndsStickan sa...

7 kilo, det var ett rejält lamm och allra helst av värmlandsfår.

AnJa sa...

Oj vilken bjässe! Det är nog som med människor... jag var liten och späd och fick första sonen som vägde nästan 5 kg. De kunde inte förstå hur han hade rymts i min mage :-)

Linda Färnevik sa...

Vad läckert med fläckiga lamm!

Vi har finullsfår, och i år fick våra två tjockaste tackor, var sin trillingkull. Ena kullens trillingar vägde samtliga ca 5kg, och andra kullens låg alla på ca 4,5kg. Också regält tung i magarna! =)

(och på tal om små mammor och stora barn, så är min farmor pytteliten, knappt 150 lång och vägde 48kg, när min far kom till världen, 4,6kg tung. nästan 10% av farmors egen kroppsvikt! Hur det gick till vill jag inte veta. Jag själv som vägt 91 resp 99kg (!!!) när mina barn fötts, hade knappast klarat en 9-10-kilosbebis! *he he*)