fredag 26 april 2013

Kulturarvet

Vi var in i en underbar liten butik, med doft av tjära och gamla saker. Kulturarvet heter den. Där kan man mycket om byggnationer och gamla ting. Ugnen har sett rätt behövande ut ett längre tag. I butiken stod burkar med Kristallsåpa. Det smörjer man bara in ugnen med, och glömmer bort den några timmar, sade mannen i butiken. Ingen värme eller någonting. Sedan skrapar man bort resterna och torkar den ren med vatten. Måste prövas! Gallret och stegarna för plåtarna blev också insmorda och inlagda i ugnen, och precis lika bortglömda. Det tog en stund att torka ur ugnen, men den blev ju som ny! Dessutom har vi hittat en skål som fått märkliga rostbruna fläckar, men för övrigt väldigt fin. Den smorde jag också in, och täckte med plastfolie, och Glömde Bort. Kan vara det som är grejen, att glömma bort, vilket jag inte har några problem med..... Tro det eller ej, men skålen blev som ny! Man får tvätta sig noga när man har använt kristallsåpa, den innehåller lite soda.
 Outslitlig och rar nagelborste i trä, och en rotsaksborste med runda fina kanter och naturborst fick också följa med hem. Nagelborsten är dessutom människovänlig och inte så raspig.
Om man har en morbror, som tyvärr inte finns längre, som har varit borstbindare, då är det ett naturligt led att ha borstar av trä, med mjuka avrundade kanter, och ingen plastborst. Mindre plast åt folket! Jag har för övrigt ledsnat på plastbunkar också, jag köpte två omgångar med rostfria bunkar, runda och fina, lätta att diska och bra att göra deg i. Mera hembakat åt folket!

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Tänkte just på det i morse, förr kunde folk knep för att ta bort fläckar och rätt sak till rätt fläck; nu ska vi "lite på rosa" och spreja in allting i cilit bang. Kristallsåpa låter intressant. Någon gång vart femte år (tror jag!) tvättade mamma badkaret med terpentin. Känns lite otippat men eftersom hon fortsatte så var det väl bra...
Fina rostfria bunkar och fat kan man ofta köpa för liten peng på second hand. Liksom glasbunkar som går att ta i micron. Outslitligt, åldras vackert och släpper inte ifrån sig plastpartiklar in i maten!

AnJa sa...

Tänk så lyckliga alla var när plasten kom, och så höga priser mycket plastsaker från 60-70 har på loppisar nu. Nej tacka vet jag glas, keramik och rostfritt! Intressant med Kristallsåpa. Vi köpte ny spis istället för att göra rent den gamla :-D.