När jag kom på att jag skulle lära mig spinna köpte jag en slända som stod på fot, i ett rör. Jag tänkte att om jag får in tekniken så kör jag spinnrock sedan! Nu spinner jag nästan aldrig på slända. och det är lite synd! Den är lätt att ta med, och man kommer liksom närmare ullen, på något vis. Nu har jag fått en fråga, vad gör man när sländan är full? Om man har bara en, och det hade jag, eller, om man har bara en spole, så får man göra ett nystan av sitt entrådiga garn. Om man vill kan man ta lite papper och klämma ihop, tidningspapper till exempel, för att ha lite stöd i början, och slippa de där innersta knorviga varven. Jag hade sländan i sitt rör, men man kan sätta fast den på tvärsen i en lagom stor kartong, och göra ett nystan. När man har två nystan kan man tvinna garnet, man kan då lägga sitt garn under två lerkrukor, eller två skålar, och tvinnar, det gör man åt andra hållet. I min nit så har jag städat bort många bilder, och just de med sländan och dess extra finesser har jag tydligen plockat bort. Men det finns böcker att låna och att köpa. Det finns även filmer på You Tube. Och glad blir jag över en fråga, för det är nyttigt att få igång de grå där uppe, som tycks slumra mer än lovligt gott. Så, TACK, Christina, fråga gärna mera!
Sländor, det finns i många varianter, vackra, dyra, enkla, dekorerade, billiga, klumpiga, smäckra, exotiska, topp- och bottentyngda. Ett fantastiskt redskap! När man har börjat spinna vill man ofta lärs sig mera! Prova olika sorters ull, kardade, köpta, svenska, färgade, naturfärgade, silke, möjligheterna är oändliga!
Jag har spunnit massorvis ser jag när jag letar bilder......
När man nu har spunnit sitt garn, och vill använda det, entrådigt, eller tvinnat, så gör man en härva. Härvelträ är bra, men annars kan man linda garnet runt en pärm eller liknande, och så binder man en tråd, jag brukar använda gamla garner av ull, i en åtta på minst två ställen, gärna fler, för att garnet inte skall trassla till sig vid tvätt. Åttan gör att garnet håller sig på plats, men ändå är delat i två. Detta gör man innan man tar av garnet, om ändarna inte når ihop får man helt enkelt skarva med en garnstump. Så lägger man sitt garn i varmt vatten, och lite ulltvättmedel eller olivtvål t.ex. Köpefibrer brukar vara väl behandlade och är fettlösa, men varmt vatten gör garnet på bra humör! Det jämnar till och låter garnet blomma. 10 - 15 minuter är bra, och skölj sedan i lika varmt vatten. Jag kör med fingervarmt eller något lite varmare. Man kan ha lite ättika eller vinäger i sista sköljvattnet, det är en smaksak och beror lite på vilken typ av vatten man har. Så tager man sin härva, och i början kan de vara aningen knollriga, men det är inget att oroa sig för. Entrådiga garner knollrar sig lättare än tvinnade, vid tvinning försvinner en del av snodden. Häng den över en galge, och om den är knollrig, tyng ned den med en halvfull sprayflaska, eller en hopvikt handduk. Låt den torka, och nysta sedan med omsorg, och njut till sist av ditt nya garn!
Att läsa, att börja med
Spinnbok, Lise Warburg
Start Spinning, Maggie Casey
Här kommer lite bilder!
Miastickar har ett tips om att nysta på nystmaskin och ta en trå inifrån och en utifrån. Samma kan man göra om man nystar på pinne, eller använder tummen som pinne. Liten nackdel som jag upplever med nystmaskin är att det blir aningen hårt spänt, eller hur man nu säger, alltså att tråden tråden blir spänt nystad. Men man kan ju alltid prova sig fram! Alla tips är välkomna!
Ah! Kolla på morefavoritesheep.blogspot.com, där visar hon hur man tar garnet på handen med en speciell teknik och tvinnar därefter. Så passande! Berätta gärna hur det går!
4 kommentarer:
Tänk vad länge sedan jag spann på min slända! Har inte hadt tid! Jag brukade nysta upp det med nystmaskin och sedan ta bägge ändarna och tvinna så gick inget garn till spillo! Två nystan brukade för mig gå allt annat änjämnt ut!
Miastickar
Tack så jättemycket för all denna fina information. Skall försöka få tag på böckerna du nämner och kika vidare på den övriga info du nämner. Har spunnit ca 50 gram tror jag det blir så nu ska jag ta av det från sländan, tvätta och försöka räkna ut hur många meter det är och vad det kan bli för något. Kul med allt man kan lära sig om detta med ull./Christina
Om man vill specialisera sig på sländspinning så tycker jag att boken Respect the spindle var väldigt givande.
Alltid lika inspirerande att läsa dina ord:-) Och när jag såg bilderna i detta inlägg tyckte jag mig känna igen ett par härvor poesigarn. Om jag tror rätt så sitter just dessa i min Fale-kofta: http://magganmagi1.blogspot.se/2010/06/falekoftan-e-klar.html
och i min Ingela-tröja: http://magganmagi1.blogspot.se/2010/11/battre-och-battre.html
:-)
Kram från mig
Skicka en kommentar