måndag 15 april 2013

Vedhögen växer och vad är detta?

 Ved-modet är på topp! Under vintern har det kommit hem ved från olika håll, klyvningen går fint. I går tinade det och regnade något helt otroligt, personalutrymmet hos fåren blev översvämmat och fick dräneras med skopa, skyffel och spån 3 gånger! Tur att vi har en bra granne med fint snickerispån, suger som 17! Nu har det tinat så vattnet rinner undan och inte in. Mera tid för klyv och en liten deg med hackade, torkade nypon, lätt blötlagda. Lite minnen från fjolårets sommar.
Någon som vet vad detta är? Gissar på något för broderi eller så. En pigg kommer ut mot metallböjen nedåt i bild, patent står det på den, 5 cm lång, metall.

Av svägerskan I fick vi tips om att göra eget Bregott.
Man tager ett halv kilo SMÖR, 2 dl vatten, 2 dl rapsolja och en tsk flingsalt.
Blandas med omsorg med elvisp, eller matberedare. Vi tog lite mera salt, kanske 2 tsk. Man borde ju kunna använda helt vanligt, billigt salt också, kan hända att det blir lite kornigare om man har flingsalt, och tillsätter det i slutet av "blandningen". Det blir en hel del, mera än en  full stor bregottbytta. Lätt att breda, och är som sagt "eget bregott". Ekonomisk vinst har jag inte räknat på, men gott blev det.
Har fått tips om att det heter "Österåsensmör", tack för det.
Men i det recept jag har hittat är det 3 dl av vatten, och 3 dl av rapsolja, om man vill prova det!

Efter den senaste tidens köttskandaler som visst ändå leder till bra saker, så har Dafgårds beslutat ta kontakt med egen leverantör av kött, och får därmed höja priserna. Men, enligt nya undersökningar så kan vi svenskar faktiskt tycka att det är OK med högre pris, på produkter med dokumenterat ursprung. Heja!
I tidningen ÖP kan man också se snabbmats-kedja göra reklam om att de har Svenskt kött i sina hamburgare! Heja igen! Det går att förändra saker, även om det tar tid. Bedrövligt är det i alla fall med detta matslöseri, undrar om allt bränns upp till ingen nytta alls. Det är ju inte säkert att maten är dålig, och hälsofarligt. Dagens sillströmming till slöseri och förstörelse av råvaror. Nu skall det bakas!
Ha en bra dag!


6 kommentarer:

Anonym sa...

Österåsensmör med andra ord :)

AnJa sa...

Sitter och suktar över er vedproduktion. Här ser det ut att dröja länge innan vi kan ta tag i det. Den plan vi använder är en enda stor is/lervälling fortfarande.

fale artut sa...

Anonym: Österåsensmör minsann! Det vill jag gärna veta mera om!
AnJa: Mannen har den bästa traktorn och har skottat bort snön, kubikmetervis, så att vi skulle få plats. Vi brukar inte ha veden just här i vanliga fall.

metamorphosis sa...

Österåsen är ett härligt ställe (om man bortser från sanatoriehistorien bakom och tanken på alla som slutade sina dagar där) och maten där brukar vara både god och inspirerande!

Hoppas det torkat upp ytterligare nu - tänk ändå så fort det går nu när det satt fart på vårandet! :)

Anonym sa...

Det är en trådträdare, enmekanisk variant.

fale artut sa...

Tackar! Det var roligt att veta!