lördag 20 december 2014

Julpyssel???

 Vi tänkte undvika den värsta julstressen. Lite julklappar, gärna ekologiskt, lite stickat, lite gott att äta och gärna ute och gärna mera grönt. Jag har faktiskt börjat på koftan också. Jag har stickat en lång provlapp, eftersom jag blev så velig. Nu blir det mest röda nyanser, randat med handspunnet garn av prover från svensk alpacka, kardad med värmlandsull, och lite glitter. Bara svensk Ekologisk ull och alpacka, förutom det lilla stänket av bling, då det ju ändå är jul snart. Knappribban är över 6 maskor, tanken är att ta ihop den efter att maskorna för ärmarna har satts på tråd. Då blir det i så fall en tröja med kort knäppning. Eftersom garnnystanen är ganska så små av alpacka-garnet så stickar jag tills det tar slut, även om det är mitt på ett varv. Citronskalen har fått en tråd för upphängning, de hamnar ovanför vedspisen. Alla ekologiska citronskal som inte används på direkten skall härmed torkas. Här skall inte slängas i onödan!!
Stickorna, de är helt oanvända fram till nu, Susannes, ebenholts, oj, så goa att sticka med!!
Halskanten är stickad i rätstickning med stickor 3,5 mm, sedan bytte jag till stickor nr 4,5 mm och slätstickning. Ökningarna började jag med på tredje varvet efter halskanten.
 Lite kakor är gott! På kakorna kan man ha lite gelé, Strassburgar-degen rullades till kulor, fick en grop, och en klick gelé. Den är gjord av paradisäpplen som låg på vår brevlåda i höstas. Bästa vännen hade varit framme. Det är första gången jag använder såna, och gelé fick det bli. Den blev ju så förjordat söt, som en smällkaramell, ljuvligaste rosa, fint i konsistensen och inget konstigt i den alls.
 Mja, nu vet jag inte om de blev så vackra, men barnbarnet L, som för tillfället älskar rosa, kommer att bli förtjust!
Och så har jag släppt ut korna! Det är faktiskt flera, men denna bild var så fin!!
 För visst är det väl lite vår i luften?????
Det är mannens C som har en samling Hereford, förutom finflickorna. De kan då inte klaga på utsikten! De trivs bra därute i snön. Här har vi nu flera centimeter snö, kanske upp till fyra, men hos korna på bilden är det två decimeter. 15 grader kallt också.

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Vi siktar också på en lugn jul. Här blir nog lite mer köpeklappar men mest sådant som skulle köpas ändå, nu kommer det i paket.
Härlig kobild!
God jul!

solängel sa...

Så fin kofta det kommer att bli!

Här blir det också en del hemgjort och ekologiskt i julklapp, framförallt till de vuxna som redan har det mesta de behöver av sådant som finns att köpa. Hemgjord bivaxsalva i tre olika dofter, gjord på ekologisk ringblomsolja, ekologisk eterisk olja och ekologiskt bivax till svägerskan. Hemmagjorda praliner och trillingnötter, rödvinbärsgelé och äppelmarmelad samt en rökt lammbog till svärföräldrarna. Barnen får svensktillverkade ekologiska vinterskor köpta på rea och påfyllning av pysselmaterial och lego. Hellre få klappar med kvalitet och omtanke med både mottagare och natur, än mängder av billiga leksaker som går sönder på juldagen och bara bygger på sopberget och utarmningen av vår jord.

fale artut sa...

Precis, god jul till er!