lördag 4 mars 2017

Lite odlingstips

Lite odlingstips, så här på lördagsmorgon!
Dvärgbusktomater, tidiga, lätta att ha i krukor och flytta om det behöva
Exempel: Vilma och Venus

Större busktomat, tidig
Whippersnapper, blir ganska yvig med massor av rosa-aktiga tomater, passar i hink eller stor kruka

Baby Boomer, ca 60 cm, tål lite kyligare väder, körsbärstomat, trivs i hink och kruka

Tidig tomat, 42-days, 1- 1,5 meter, tomater ca 30 gram, trivs i hink och kruka

Det finns flera, man kan läsa på Jennys frön och sånt, Wexthuset, Klostra, Gourmetgaraget, Runåbergs fröer med flera. Jag brukar försöka hitta utvecklingstid på grödorna då vi har en ganska kort, men intensiv sommar här.

Har man ingen extra belysning får man välja ett ljust, men inte för varmt fönster. Frön kan sås i tom låda och skolas om, eller direkt i små krukor eller liknande så behöver man inte störa dem så mycket när man skolar om dem. Jag sår mina i lådor, glest, och väljer de stadigaste att spara.
När det blir vår på riktigt kan man ställa ut sina plantor i lä och inte direkt solljus för att avhärda dem.
Jag spar mjölkpaket som toppen har klippts bort på, och hinkar som det har varit Yoghurt i, dessa planterar jag plantorna i vid den sista omskolningen, innan de får sin sommarboning på riktigt.

Bönor, bondbönor är tåliga, finns i olika höjder och utvecklingstid. De gror vid låg temperatur så dem kan man sätta direkt och täcka med väv.
Express är en bra sort, men det finns flera. Blommorna doftar fantastiskt gott! det står ofta att de behöver stöd men vi hade inget stöd åt dem förra året och det gick fint.
 Borlottoböna, spräckliga skidor, kan ätas hel, kokt, när de inte är fullt utvecklade, och spritade senare.
Finns låg och hög. den är mycket god. Kan sättas någon vecka innan utplantering då den är frostkänslig.
Timjan, jag älskar timjan. Den odlar jag i krukor, och planterar ut en del, och lämnar den kvar, den klarar sig ofta som perenn. Jag klipper, klipper, och torkar, blandar med andra örter också, så att det finns hela vintern helst. Den finns olika sorter, bara att prova sig fram, Den kommer fort när man sår den, jag sår den i lådor, glest, och planterar den i tussar.
Oregano, eller Kungsmynta, övervintrar gärna och är god till det mesta. jag sår och odlar som timjan.
Gräslök och kineskisk gräslök är rolig att odla direkt i kruka, så glest, ytligt, vattna med sprayflaska. Jag täcker mina sådder med återbrukade plastpåsar, glöm inte hål för syre.
Något annat som är roligt är de olika SALLADSBLANDNINGARNA som finns! De sår jag brett, alltså glest över en yta, och täcker lätt. Platta till när fröna har såtts, så att de får kontakt med jorden, som när man vältar med vält! Det gäller alla små frön. Kontakt, det är det som är grejen. Sallad kan man så inne och smaka redan nu, och så delar man upp dem och sätter glest i krukor, och tar med dem ut när det blir vår. Egen sallad är så mycket godare, och det finns så otroligt många sorter.
Persilja har jag bara slätbladig, och i år har jag tankar på att så inne, då den är ganska långsam att gro.
Basilika, det är så gott, och finns så många sorter.
Jag tycker att den mår bäst inne i krukor, även om den ser skabbig ut när man klipper hela tiden, och lägger på tork, om man inte får ihop mera blad och gör en pesto. Det är lyx att ha egna örter på vintern. Och inte svårt. basilikan är dessutom snäll, när den blir för tråkig efter skörd kan man klippa ner den, lämna alltid en del blad annars kan den inte växa. det man klipper av trycker man ner i kruka med jord, eller sätter i vatten, så får man nya fina basilikaplantor.

Tomater kan man också sätta inne vid en vägg, på skyddat ställe, kanske göra en låda för dem, och en ram där man kan sätta väv eller plast. Mera krångligt än så behöver det inte vara. kanske man har en altan eller inglasat rum. Tomater tycker inte om temperatur över 30 grader. Ruska plantorna så de blir befruktade, vattna inte på bladen.
Det var dagens tips, men jag är ingen expert, bara en glad amatör, som gillar grönt.

Zucchini, en tidig sort, det räcker om man sår den en 4 veckor innan utplantering. Sätt dem i en hög med jord,eller i en låda, jag tror till och med att det finns  de som går att odla i kruka. De är användbara och lättsamma, har man egna kan man skörd dem små som man äter dem i Italien. Black Beauty, Strato dÌtalia, Costata Romanesco, Dark Fog är några namn. Blommorna kan användas i matlagningen.
Grönkål/Svartkål. Lätt att torka, Red Russian, Nero di Toscana, lättsam, vacker och god, koka stjälkar och ät med smör, Ha dem i gryta, stuva, blanda i gratäng, gör soppa. Försås fyra veckor före utplantering. jag skördar bladen eftersom och torkar dem. Stora blad är inte lika goda tycker jag. Ger skörd länge.



2 kommentarer:

AnJa sa...

Tusen tack! Det här ska jag skriva ut och sedan sätta mig och beställa lite på nätet. Det ska inte bli så många sorter i år, men små tomater är jag sugen på. Några kryddväxter åxå och salladsblandning. Kanske bönor... Vi får se vad det blir! Fortsättning följer.

fale artut sa...

Lagom är bäst! Det skall vara roligt.