torsdag 30 november 2017

Bra sak kan inte göras för ofta

Bra sak kan inte göras för ofta, brukade min mamma säga.
Hon köpte väl inga fastigheter, men gjorde väldigt många andra bra saker.
Att göra BRA saker, det är en fin tanke.
Jag vet inte vad det är med hus, men jag tittar ofta på hus, överallt, nästan jämt.
En del hus talar till en, på något vis.
Om man då bor med någon som tycker att det är roligt att göra saker och har många visioner, och som tycker att skapande i alla former är bra, då är det inte så konstigt om det blir en del byggprojekt.
När detta hus byggdes på 1930-talet gick den gamla vägen på den här sidan av huset. Nu går det en stor och mycket trafikerade vägen bakom huset. Marken ovanför och nedanför sluttar mot älven, och här kommer det vatten. Missen man har gjort, som jag tänker, är att göra en källare på husets ena halva, att inte fylla upp med grus som dränerar, och att placera huset där marken är fast och gärna lite högre. Dränering finns inte, armering i grunden finns inte.
Huset kunde kanske ha gått att rädda för 15 år sedan när färre ägaren köpte det. Ägarna före det avverkade skogen på hela fastigheten, som sedan styckades av och blev två. En på denna sidan vägen, med 2,8 ha, och på ovansidan vägen är det ett större skifte med avverkad skog. Den delen har en värmländsk ägare.
De som avverkade skogen hade inget som helst intresse av husen. Det gamla huset är så nära vägen att det kanske inte är så trevligt att bo i, men ett fint inslag i omgivningen hade det varit. Intill finns en byggnad som har varit ladugård/vedbod. Den är byggd på betydligt bättre mark och där har man rätat upp byggnaden, och satt på panel på utsidan, och även isolerat. Tanken med användningsområde har vad vi förstår varierat och ändrat sig över tid. Ett utrymme har en påbörjad toa/dusch/ tvättstuga, men även om det är mycket jobb utfört och mycket material inköpt så är det inte säkert att det blir slutfört. Det är ett måste att lära känna huset och försöka få klarhet i hur saker är utförda och hur man bäst går vidare. En del eljobb är påbörjat, men det är massor kvar, särskilt som våra tankar skiljer sig en del från det som är gjort.
Vi trodde att det det fanns ett garage på ena sidan, för det är två stora portar, som på en gammal ladugård, men det blev inget garage, utan ett utrymme som är tänkt att hysa utrustning för vatten som inte finns indraget än. Brunn finns ute, men den skall saneras och få ett nytt lock. Kanske en sådan här gårdspump skulle vara trevlig att ha?
Ja, det är mycket med det jordiska, och vi har försökt ta reda på en del saker. Tyvärr är det ett mycket skadat hus där tak och väggar är fulla med vatten och mögel, och resten är fullt av allt möjligt då råttorna har haft ett fint boende där. Då det är trä i huset och ingen plast så rinner vattnet ut och låter huset torka lite mellan varven, det är väl därför som huset fortfarande står upp.
Det mesta av det som skall rensas bort av skrot och skräp är utfört, många lass på skroten har det blivit. Huset skall rivas när att pappersarbete och planering är klart, och så skall det rensas upp i trädbeståndet.
Men det är roligt att se när det förändras, och i den röda byggnaden lyser det nu  i fönstren, så ser det inte helt övergivet ut.

2 kommentarer:

KataM sa...

Det är ett rejält arbete ni tagit på er. Men vad fint att ni gör det, så att det stackars huset slipper stå där och bara förfalla mer och mer. Jag har ett sådant där hus i förfall inom synhåll (vintertid, när det är avlövat) och det är så sorgligt att se.

AnJa sa...

Det är inte roligt med alla hus som får stå och förfalla på landsbygden. Otyget att köpa bara för att avverka skog eller få jakträtt är alldeles för vanligt. Och husen får stå ledsna kvar och förfalla.