fredag 2 juni 2023

Trögfattad, och små spår av försommar

Trögfattad, visst är det ett bra ord? Det använde vi i mitt föräldrahem, och det fungerar bra nu.

I dessa tider får man tänka efter noga, i alla situationer. Jag tänkte mig att spara en liten slant i en fond, via en svensk bank, och det är också en svensk bank som har fonden, men med sikte på utländska aktier. I utvalda länder, om man säger så...

I dagens tider med dagens teknik tänkte jag mig att det var en "snabb affär", på någon dag skulle allt vara klart och mina slant placerad. Den 26 maj lade jag min order, och inte förrän idag på eftermiddagen är köpet klart. En hel vecka?! Nu har jag också sett att det i fonden finns ett innehav i Mondelez, som äger Marabou, O´boy och Gevalia, och en väldig massa annat, och jag tänker mig att vara noga var jag placerar mina eventuella sparade pengar, så där gick min gräns. På flera vis. Så lång tid borde det inte ta, tänker jag, som känner mig trögfattad, och har precis skickat en ny order, men sälj denna gång. Det tar säkert en vecka det också! Skämmigt.

 I morse var det lätt frost, det blåser isiga vindar, man anar knoppar på liljekonvaljerna om man tittar noga, häggens blommor har blåst bort, och igår sprang hönsen in när det haglade. Narcissernas blommor står länge då det är svalt, och likaså vitsipporna.

Piplöken har försökt gå i blom, men så god den är att klippa ner i allt möjligt! Den kan man göra örtsalt av, gärna tillsammans med libsticka om man har det. Tomaterna har fått komma till växthuset till slut, skönt att se ut!!!  Några har små frukter, några har inte börjat blomma än. Tomaten Venus har jag några i fönstren, men också längst ut bakom, eller framför, de större tomaterna i växthuset. Så skall jag också trycka ner bönor där om de inte har frusit bort. Jag lyckades ju bära ut dem i går, i en hög kasse som skydd då det blåste och haglade... Ja, men det var en kort resumé av livet på landet i Jämtland just nu. Ha en fin helg!
 

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Ja, trögfattad är ett bra ord, tillrättavisa också. Visa till rätta, det är väl fint?
Att göra rätt är dock svårt, var är mina pengar placerade, det lilla jag har, inklusive det som ska bli min pension? Borde nog kolla. Hittar goda kex, läser inte innehållsförteckningen förrän hemma...palmoljeelände...
Härligt med vårtecken!

Anja sa...

Trögfattad var ordet! Tillrättavisa låter negativt men visa till rätta låter fint! För mig. Tack för att du påminner mig att gå över till mitt hus och kolla liljekonvaljerna. Här har det blåst så öronen ramlar av. Ser tillbaka i min 10-års bok att det är vanligt så här års. Tur att man glömmer. Det där med fonder borde man ju sätta sig in i. Men det är så mycket enklare att ha sina "besparingar" på vanliga konton. Då vet man vad man har. Dumt? Japp! Men med tanke på hur lite tur jag brukar ha i spel och dobbel väljer jag säkert en fond som kraschar som en dålig månlandning. Ha en fin nationaldag och kram på dig!