tisdag 9 juni 2020

Midnatt råder, ljust det är i Jämtland. Vårflod i juni.

 Midnatt, 5 grader varmt, och ett fantastiskt ljus! Man bara måste ut och njuta!
 Massor av vatten!  Liljekonvaljerna har en gigantisk vas.....! Här är det vanligtvis en stig att gå på, men nu är det under vatten och bron över är inte att rekommendera om man inte vill bada. Vattnet stiger här än så länge, i Åre sjunker det som väl är.
Vattnet kommer från snösmältningen i fjällen där mängden snö varit ofantlig och våren kall, vårfloden är därför försenad och stor mängd vatten kommer på en gång. Det har först varit varmt och sedan regnat i flera dagar.
 Ett fantastiskt ljus!
 Potatisen är satt, 14 fåror, båda kanadagäss och tranor har varit på visit. Kanadagässen hade fem små barn såg jag när jag vallade dem, jag har hänvisat dem till strandkanten. Det var en häftig upplevelse, att flytta en hel familj, ungarna är så brungula bollar och kämpar på efter mor och far. Det gick fint om man bara är lugn och fin, det uppskattades inte att tjoa och vifta, men det var ju innan jag såg de små liven. Herr gås gjorde sig stor och hög och muttrade ilsket, men så vände allihopa och vi slog följe i sakta mak.
Båthus gånger två! Nu är vattnet ännu lite högre, och vi får ha koll. Under det andra båthuset/ladan är det fullt av vatten och inuti rinner det små bäckar. Svårt med byggnader som har så mycket fukt nära.

6 kommentarer:

Viola_T sa...

Vilken fin naturbeskrivning av nuet hos dig!

SpinMeAYarn sa...

Så mycket vatten! Har det regnat mycket då hos er? Jag har inte haft koll på svenskt väder.

Här råder det brist på vatten. Det har inte regnat alls sedan början på mars. Idag infördes förbud på att använda vattenslangor och allt det där, inga plaskdamm, ingen Power Washing, etc, under de kommande 6 veckor.
Hoppas att gås familjen klarade sig, utan era potäter!
liz

Kotten sa...

Det är smältvatten ifrån fjällen, det har snöat oerhört under vintern på sina håll och med en väldigt kall vår så låg snön kvar länge. Så med värmen som kom nu satte snösmältningen igång hastigt och kraftigt!

fale artut sa...

Så utmärkt bra beskrivet, kära Dotter

AnJa sa...

Härligt att ni hjälper fågelfamiljer! Såg filmen från Vildmarksvägen. Det har ju varit så otroligt mycket snö och när den smälter tar den vägen neröver. Hoppas att allt går bra! Vi har en harfamilj som skuttar runt här i trädgården. De är så söta! Det är väl modiga nu när det inte finns någon Drutt som vaktar.

AnJa sa...

Glömde säga att jag älskar dessa ljusa sommarnätter!!! Önskar de kunde stanna kvar i flera månader.