söndag 24 augusti 2014

Hög standard, vad är det

Det har kommit en del syrliga kommentarer sedan vi köpte torpet.
Köpa något med så dålig standard, hur kan man vara så dum?
Men, vad är standard? Så fort det går att bli bortskämd och bekväm!
När jag var liten tvättade mamma mitt hår i tvättstället, schampot var grönt och på etiketten fanns en blåklocka.
Vi har återupplivad känslan fast i diskhon, fantastiskt trevligt, en nära upplevelse och väldigt skönt! Så rent hår får jag inte i duschen, det är ett gissel att få bort all skum ur håret även om jag har kapat bort en rejäl bit.
Vi har inte något TV heller, så man får hitta på andra sätt att roa sig!
Vi tänkte potential, vad kan man gör, hur kan det bli?
Miljön vi lever i är viktig, här finns utsikten, närheten till "boa" och det dagliga man behöver, närheten till familj och vänner, och närheten till stan och de platser man vill nå, med bra vägar.
Nej, det fanns ingen tvättmaskin, och ingen dusch.
Inte så många som man skulle kunna tro har erbjudit oss lån av dessa bekvämligheter, barnen förstås, och en god vän. Jag tackar alla berörda för lån av dusch, och vänliga tankar! Dessutom finns det campingduschar av god kvalitet som fungerar finfint! Det är bara fantasin som sätter gränser!
Men med varmvatten och en rejäl diskho kommer man långt. Dessutom är det lärorikt!
Vävda tyger, skjortor och tunna byxor, är lätta att tvätta och torkar fort. Tunna handdukar, inte för stora, fungerar på samma sätt. Jobbigast är sängkläder, inga jättetäcken här inte, och när det har varit så varmt har det gått bra ändå. Om man gör sin tvättstuga/dusch själv så får man den också som man vill, och det är ju roligt att skapa!
Det blev en utbyggnad på cirka 15 kvadratmeter, men huset känns dubbelt så stort, det blir som ringar på vattnet. En del, cirka 6 kvadrat, är dusch/tvättrum, resterande är hall. En ny ytterdörr fyndades och har fått sin nya plats i tillvaro, med ett riktigt lås och isolering. Fönstren hade vi sedan förut så det blev ingen extra utgift. Den gamla hatthyllan återbrukas och blir helt egen i sin utformning. Där den var förut blir det så småningom en typ av skafferi/förvaring av stora kastruller, mjöl och skrymmande saker som inte ryms i köksskåpen. Den ena kattvinden är nu försedd med både belysning och färg, två olika nyanser som blandats till blekt vaniljgult, för att använda det som finns och minska på lagren. Fantastiskt vad lite färg kan göra!
Drygt 100 kvadratmeter har vi, och med ett takfönster blir det ett litet rum av hallen på övervåningen. Med fler eluttag så kan man också utnyttja det som finns bättre.
I tvättstugan har vi två fönster, tre väggar med ljus tapet dekorerad med blad som skulle kunna ha varit från omgivningen, den fjärde väggen är en slät panel i trä som har fått lasyr i nyanser Lärk påstruken. Vit träpanel i taket och en plafond som redan finns skall sättas upp.
Ljuset är viktigt, att försöka använda det som finns, känslan skall också vara med, och ta vara på det utrymme som finns så effektivt som möjligt. Och så skall det vara praktiskt. Hur skall det gå????? Hur skall det bli???
Den EGNA Duschen firade vi med surströmming och kokt potatis, från fjolåret. Potatisen den är nästan slut. Den har hållit sig fint ända till nu i vår dyrgrip, Jordkällaren! I landet växer det nya potatisar, provade med andakt en gång, med en kvarvarande smak av MER.
Det är allt lite extra, det är första gången det finns dusch och tvättmaskin i detta hus! Tänk att man kan förändra saker så radikalt!
Igår firade vi rejält!!
Vi gick i fårhagen hos mannens C! Vi kliade, kramad, pratade, granskade och hade en riktigt härlig stund! Fåren är saknade kan jag säga!

5 kommentarer:

AnJa sa...

Skulle vilja påpeka att det inte finns högre standard än att ha utsikt över vatten! Och över en älv är extra allt!! Vem bryr sig om bekvämligheter då? Tänkte på dig så sent som igår då jag hittade mitt tovade underlägg och undrade hur det är med dig. Nu vet jag att det är finfint. Hoppas du kommer att lägga in lite bilder framöver. Kram!

fale artut sa...

Ja, det var ju det här med bilderna..
Förstår inte varför det inte går..... Blir inte lika roligt utan...Kram!

Anonym sa...

Så underbart att ni väljer gå er egen väg med boende och allt! Vill du ha mer inspiration så tipsar jag om bloggen "Queenofkammebornia" och en familj som valt att leva utanför stadens sus och dus och försöker leva på det som djuren och naturen erbjuder. Mängder av vackra bilder och ord. Titta gärna in!

Cecilia sa...

Folk tycker så mycket och det är lätt att dras med...märkte att jag kände mig lite mindre stolt än jag ville för vår stuga när en särskild person kom på besök och så fick jag tala lite allvar med mig själv; det är genom mina egna ögon jag ska se på stugan! Och de val VI gör där!
Njuter ännu i tanken av min härliga utomhudusch; en hink varmt vatten och så trädgårdsslangen som värmt sig i solen! Men till vintern blir det skönt med en riktig dusch, inomhus, förstås!
Jag tycker att det är spännande och rätt, det ni gör!

MrsUniversum sa...

Ert livsval verkar givande. Att göra som man själv upplever bäst och köpa ett omodernt hus. Njut av fulla muggar!