måndag 15 september 2014

Byggprojekt och en liten Tävling/Utlottning

 Tävling, det var länge sedan! Vädret är kanon, valet är över, allt flyter på! Då är det dags!
En liten gissningstävling! Det där Lyxpaketet, som hämtades med traktor, vad kan det innehålla????
Den som gissar bäst, närmast verkligheten, vinner något garn av ekologisk ull, ganska otippat, eller en bit tyg, "lapptäckstyg", skriv vad som passar bäst för just Dig, och varför, om Du vill vara med.
Ledtrådar:
1. Gjort för högläge.
2. Vikt ca 58 kilo.
3. Tänkt att bringa ljus och luft i vår tillvaro.
4. Är kanske ingen Lyxprodukt i vanlig mening.
Gissa på bara, Lycka Till!
Gissningar kan göras till på söndag!

Några saker kändes mindre funktionella än andra i huset. Ytterdörren var dåligt isolerad och hade dessutom ett nyckelhål rakt igenom. Så att man kunde kika ut..... Förr var det vanligt med innerdörr, och man kan ju säga att det fanns en sådan, men en meter ifrån. Ingen värme att tjäna på det alltså. Utrymmet mellan dem gick inte att ha till något, eftersom trappan till övervåningen kom där, direkt till höger.
Väggen på bilden ovan är den gamla ytterväggen. Den hamnar inne i huset när vi bygger ut framåt, det finns inte så många valmöjligheter på den fronten. När kvisten fanns kvar var denna vägg kläd med en sorts panel med smala brädor, brunmålad. De togs bort, och den gamla ytterväggen kom fram. Den var klädd i liggande panel, gulmålad, se den nedre bilden. Först tänkte vi bara måla den. Nu var den inte i så bra skick, många hål och skavanker. En del av väggen togs bort för att skapa en större öppning, intill hålet för den gamla ytterdörren. Den kläddes med istället med lika panel som övriga innerväggar i utbyggnaden. En slät panel av furu. Sidorna kläddes med limträskivor. Det visade sig att isolering inte var något som man hade satsat på. Något lite isolering av spån, men dessvärre lika mycket avsaknad av isolering, särskilt runt ytterdörren. Förutom att det hittades spån i några el-dosor, vilket inte är så käckt. Brandrisken är hög. Det är bra att gå igenom sin el ibland. Det är lite extra jobb med att bygga om gamla hus. Man vet inte riktigt hur det är gjort, ofta är det återvunnet material, inte alltid av så god kvalitet. Det är inte alltid gjort som man själv skulle ha önskat. Det går mycket tid att fundera, leta material, och helst använda det som finns. Det är sällan rakt, men ofta charmigt.
Det blev en väldig skillnad att gå nerför trappen när det blev en öppning, huset kändes genast mycket större.
När vi rev den lilla kvisten utanför huset hittade vi en hel del fina mönstrade linoleummattor på taket, under plåten. Tyvärr var de inte i sådant skick att det gick att spara. En såg ut som parkett, och en var i rött mönster. Det fanns också en liten bit blå-mönstrad matta inuti väggen som togs bort. Där fanns också en trärulle med något som liknar lintråd, en gammal hållare för strumpor, före strumpbyxor och långkalsonger. En liten sydd hätta, en liten bit av ett lapptäcke i konstmaterial, en gammal socka, och lite annat smått och gott.
Det regnade ganska rejält när taket försvann. Det rann som en dusch utanför dörren.
I nästa skede försvann resten av bron.
När man ser tillbaka upptäcker man att det har verkligen varit en händelserik sommar!
I händelse av att ingen gissar rätt, så blir det utlottning!
Skriv i vart fall vad ni är mest intresserade av, så har alla en chans!
Två gissningar, två vinnare!
Rätt svar är Takfönster, som Cecilia så fyndigt klurat ut.
AnJa gissar glatt, om än inte helt rätt, så det blir vinst där också!
AnJa och Cecilia.
Grattis, grattis!
Skicka mig adresserna på mail så kommer det paket!

7 kommentarer:

AnJa sa...

Ja, det är verkligen spännande att renovera gamla hus. Man vet aldrig vad man hittar! Men vad kan det vara ni har köpt? Tänker så det knakar men kommer inte på något. För ett spabadkar kan det väl inte vara. Varken högläge eller ljus och luft i nåt sånt :-).

fale artut sa...

En gissning så god som någon!

Cecilia sa...

Jag tror på ett takfönster!
Spännande med gammalt hus och rrt hus gsr vackra proportioner, det kommer att bli en perfekt pärla när ni är klara!

Cecilia sa...

Ser nu att ni har likadan kompost som vi. Funkar utmärkt, tycker jag, när man väl tämjt locket!

fale artut sa...

Tackar! Snäll kompost, förutom locket som sagt! Det blir massor av finfin odlingsjord!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
AnJa sa...

Nu vet jag! En lyktstolpe :-)