söndag 28 september 2014

Snällpanel

Det är många beslut som har tagits under sommaren. En del saker lär man sig medan man håller på, då går det lättare att bestämma sig när det behövs.

Under eterniten fanns en liggande panel i trä, gulmålad, Det visste vi inget om. I ett tidigare byggprojekt har vi satt falspanel, den är liggande, mycket snäll att hålla på med. Lättsam att måla i sidled, mycket lättare än upp-ned! Dottern som målar panel i yrket, sade att den inte liknar den hon är van, denna är inte alls så tjock, 22*145 om jag inte minns fel. Det finns även en smalare variant.
Den är målad med Bryggsmörja, lätt att hålla på med, finns i några olika nyanser hos Kulturarvet, Östersund. Billig, och vi har använt samma pensel till hur mycket som helst. Färgen innehåller linolja, tjära och terpentin.
När man har målat med denna färg får man hålla sig till den. Den liknar lasyr i resultaten men doftar underbart och är som sagt mycket trevlig att hålla på med.
Så utbyggnaden fick liggande panel, och fortsättningen på samma vägg som utbyggnaden fick mera isolering av "Västkustskiva" och ny panel i trä.
Under eterniten fanns en tilläggsisolering av glasull med tjock brun "tjärpapp" utanpå.
Den biten som då var mörkbrun innan den nya panelen kom på, såg så erbarmeligt ledsen ut, så jag har helt enkelt bestämt mig, det blir inga bruna eller svarta hus för Fale.

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Har ni tagit bort eterniten på hela huset? Liggande panel var väl en glad överraskning!
Ljusgrått är vackert, svart och brunt bara sorgligt. Vi håller oss till falurött men vi hade en granne som skrapade sin faluröda vägg och sedan målade på röd plastfärg...

fale artut sa...

Den ena väggen, där utbyggnaden finns, har fått eterniten bortplockad. Vi utvärderar och funderar på resten av huset under vintern. Dock har många fack blivit isolerade med spån nu i höst, från vinden och ned. Liggande panel var en överraskning, den förra ägaren kom inte ihåg det. Förstukvisten gjordes 1952, huset byggdes på 1930-talet.

Cecilia sa...

Skönt att gå igenom huset, sådär. Bättra på isolering är ju bra på så många sätt.det ingår i min femårsplan för stugan, en vägg i taget.