tisdag 15 november 2016

Monterar filt

 Jag vävde 4,40 cm. Klipper filten på mitten och fållar de klippta kanterna. Knyter fransar  i två sidor, syr ihop på mitten med ullgarn av Värmlandsfår. Framknytning och efsingar blir fransar, mycket lite spill. Jag fixade lite hoppor i väven med restgarnerna. Sked 50/10, en tråd i solv och rör. Filtgarn i varp och lönspunnet garn av Värmlandsfår och lite inköpt alpacka i olika naturfärger.

En längd är 54 cm bred, hopsydd 108 cm.
Jag sydde ihop så att den har är grön på mitten.
Hett vatten, med ulltvättmedel och lite såpa. Bearbetas med träslev först och knådning sedan. Sömmen gnider jag mellan händerna hela vägen. Iskallt vatten till sköljning 1, och ljummet vatten till sköljning 2. Centrifugeras, och får torka liggande. Färdig bredd 103 cm.
Jag har inte ruggat den. Värmlandsullen är lönspunnen och har lite fett kvar, den blommar upp och blir lagom ullig tycker jag. Randningen får bli som den vill, och det kan bli bild på helheten när jag lyckas fånga ljuset!

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Det där blir en rikgtig filt! Så otroligt fint att få krypa in i den en kylig kväll! Mycket arbete men av trevlig natur, tänker jag, att få arbeta med så fina material.

Garnhumlan sa...

Det där var riktigt spännande att läsa om. Skulle gärna pröva nästa gång en pläd är på gång. Så mycket trevligare att väva smalt och sy ihopa

fale artut sa...

Lätt att väva när det är smalare, och det blir så lite spill i den lilla John A Thulin.
Mycket listigt, man kan slå in lite vad man vill. Det finns borstar att rugga med, och kardborrar också. Jag tycker att den blev helt lagom och rustik.