onsdag 30 november 2016

Stjärnor och Ljusstakar på Torpet

 Det är så fint när det lyser i fönstren i advent, Välkommen!
 Här på Torpet har vi olika stjärnor, denna är från Orrefors, och har en ljusslinga som sällskap, det är fint både inne och ute!

 Orrefors-stjärna, som för övrigt kan användas året runt, från insidan
 En stjärna i mässing, med gångjärn, och den har en lös belysning. Fyndad på loppis.
En liknande ljusstake fanns i mitt föräldrahem, jag har fått tag på denna på auktion, av nostalgiska skäl. Dessutom tycker jag att den är så snygg!
Ljusstaken är en Osram 92. Det skrivs ibland att det är den kände designern och konstnären Höglund som har designat den, men det är det inte. Däremot kan han ha inspirerat! Den första som kom hade tjockare ljus, och man byter HELA ljuset, sedan kom denna, med ett tunnare ljus, och man byter hela på den också. Senare försvann teakfoten och ersattes med smide, och det blev "vanliga" ljus där man bara byter lampan. Den skall ha fyra glasformer, och den bildar en cirkel när den lyser. När jag var lite kortare än jag är nu, så gick min äldre syster på skolan i ett samhälle i östra Jämtland. I ett skyltfönster till den fina el- och färgbutiken stod denna ljusstake, som systern föll pladask för. När hon kom hem bad hon vår mamma att köpa den. Vår fina mamma, som inte hade det fett på ett småbruk som vårt, hon tittade på ljusstaken, som var så dyr att butiken bara hade tagit hem ETT EXEMPLAR till försäljning, och KÖPTE den. I alla år som mamma bodde i föräldrahemmet stod denna ljusstake i köksfönstret med tre lufter, Eller tre rutor om ni förstår det bättre. Den hade som sagt tjocka ljus, och kanske inga ljusmanschetter när jag tänker efter. Den finns hos ett av oss syskon. Vi har också en gran med kottar och ljus, en "vanlig" ljusstake i vitt trä med röda manschetter och pingla, som stod i vårt burspråk förut. två ljusstakar på var sin sida, och en stjärna i mitten. Jag kanske visar den stjärnan någon gång...

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Härligt med alla ljusstakar och stjärnor nu!
Mässingsstjärnor är bra, håller för evigt, ingen brandfara och vacker glans! Med gångjärn var ju extra plus!

AnJa sa...

Så fin julstämning du bjuder på! Adventsljusstaken har jag sett flera gånger i olika retroforum på Facebook. Men såklart kommer jag inte ihåg vem designern är. Kan det vara Höglund? Jag återkommer om jag ser den ingen. Vacker är den och värdefull om den är äkta.

MrsUniversum sa...

Vad jag gillar när det INTE strösslas med likadana adventsstjärnor eller ljusstakar i samtliga fönster. Variation förnöjer. Fint!