onsdag 3 april 2019

Miljövänligt i veckan som gått

Ibland är det nyttigt att tänka efter vad man egentligen har gjort och om något har varit bra för miljön.
Här gäller det att tänka ordentligt.
Några enkla ledord är att hjälpa min röriga hjärna är
Flertal, Återbruk, alltså sånt som är använt flera gånger, minst två
Ex. plastpåsar, kartonger, mjölkförpackningar och andra förpackningar används just nu till odling,
Nära, använda det som finns nära, butiker, vad har jag själv, odlat nära, osv
Samordna, det är genialiskt! Älghornet i tidigare inlägg är ett sånt exempel, finns redan, behöver inte tillverkas, transporteras i flera led med transport som ändå skall göras.
 Ärenden samlas ihop och görs när man ändå åker.

Minska matsvinn! Vi har ju höns, och de får då äta bortrensade delar och sånt som inte är så fint, matrester äter vi oftast upp själva i någon exklusiv rätt som "hänt i veckan", sånt som inte är mat blir kompost och bokashi så det kommer tillbaka till jorden.
Även om vi helst äter egenodlat och närodlat så minskar vi matsvinn genom att köpa papperskassar från butiken med bortrensat frukt och grönt. 40 kronor kostar en kasse och igår innehöll den en förpackning deli-potatis, från Danmark, 4 buketter broccoli, 1 kålrabbi från Italien, och flera kilo bananer. Hönsen älskar bananer så de får en del, och en del åker ner i våra magar också. broccolin putsas och hönsen får det som är gult och det gröna skärs ner i mindre bitar, även stammarna delas i bitar och får koka lite längre så går de finfint att äta. Potatisen hade början till groddar men gick fint att skrapa rena och hamnade i ugnen med den putsade kålrabbin. Det är mycket mat för människor och djur som annars hade gått till spillo. Två förpackningar
Det är ett enkelt och bra sätt att spara miljön.
Nya fötter på sockskaften
 har det blivit, och fler blir det, sockar har också stoppats, vedspisen har använts till både värme, mat, varmvatten,och kaffe och en del av tomatplantorna har fått flytta till fönstren och får bara naturligt ljus.
Lite bra saker har det blivit i vart fall.
Varje sak räknas........
även gräddpaketen blir krukor!

2 kommentarer:

AnJa sa...

Du är så klok! När jag ser tröjan känner jag doften av den falefina ullen!

KataM sa...

De är just så där vi behöver tänka!