lördag 5 oktober 2019

Vindkraft

 Det går en otrolig mängd transporter genom länet för att ställa alla snurror på plats. Ibland händer det att de hamnar på sidan vägen, sju bärgningar av olika svårighetsgrad har det genomförts i år enligt uppgift. Denna bild kommer från väg 87, bilder från ÖP. Trailern väger 30 ton och bärgades för några dagar sedan. Vägen fick stängas av i flera timmar och trafiken fick ledas om till andra sidan älven.
Tornet, som är en del av detsamma, väger 74 ton och skall bärgas idag. Det är en stor apparat, kranarna som skall lyfta kom igår, man måste förstärka marken omkring. Vägen stängs av minst 4 timmar. På fleras ställen har man förstärkt vägarna där de skall fram i förväg, trots det så händer sådana här saker. De fraktas i långa karavaner med för- och efterbil, blinkande varningslampor och inte så hög fart, av naturliga skäl. De tar en väldig plats och mötande trafik får köra åt sidan.
Jag funderar lite. På TV:n talade man om energi härom dagen. Vindkraftverken blir mer effektiva, vilket är bra. Utvecklingen går framåt, och han som berättade tänkte sig att tornen skulle kunna vara 200 meter i framtiden. Då undrar man hur stor basen behöver vara, och var och hur de skall fraktas? Jag tror att dessa är 70 meter höga.
Någonstans läste jag att om man har två torn intill varandra, ett på 50 meter och ett på 100 meter, så skulle det högre producera 34 % mera el, om mekaniken var densamma.
Jag tänker att ibland har storleken betydelse.
Kanske är större inte alltid bättre.

2 kommentarer:

Viola_T sa...

Enligt mig innebär vindkraftverk naturförstörelse av närmiljön. Gravitationsfundament av betong, många mil nya bilvägar i skogen där jag förmodar vindkraftverken placeras i dina trakter. Berg som blir stenkross behövs för byggandet, kanske inom området. Flora och fauna får andra förhållanden, det är alltid naturen som får stryka på foten i de här sammanhangen.

Olika höjd på kraftverken kräver olika hinderbelysning. Blinkande rött under 150 m vingspetshöjd, vitt blixtljus över denna höjd.

Många verkar gilla denna lokala naturförstörelse. Ändamålet helgar medlen. Vi i norr blir INTE rika på denna energiproduktion.

fale artut sa...

Det är en del att fundera kring med dessa. Vi tittade på en satellit-karta över ett område som vi är bekanta med men det såg helt konstigt ut, som en myrstack. Hur lång livslängd är det på dessa?