onsdag 15 januari 2020

Glad och Go Korv i gott sällskap

Man tar en samling potatis och rotfrukter, skrubbar och skalar efter behov och delar dem i klyftor eller stavar, lägger dem i en oljad form och kryddar på, rör om. Stoppa in i ugnen 200 grader, om du inte har eld i spisen och stoppar in den i vedspisens ugn.
Så tager man en God korv, gärna lokalt tillverkad, och skär av skinnet längs med korven så att det blir en ganska djup skåra. Ta av skinnet och skär på andra ledden, inte så tätt, och inte igenom.
Lägg på den när potatisen i gott sällskap har varit inne ca 10 minuter. Rör om innan du lägger på korven.
Om du har vedspis så vänder du på härligheten och sätter in den med andra sidan först, alltså formen.
Man kan ju också tillsätta ost ovanpå, och ha tomater eller andra grönsaker i formen, men detta var det ursprungliga hastverket i julstädningen, som fick mannen att utbrista, Vilken Fin Korv!
Och visst blev den fin!
Total lagningstid är ca 25-30 minuter, passa så att ni inte eldar för hårt med mat i ugnen på vedspisen, det blir lätt för varmt. Att vända på formar och plåtar och att inte sätta dem mot kanterna i ugnen är ett bra tips, om det blir för varmt kan man ha luckan lite öppen.
 Det är en konst att laga mat i vedspis, tänk att förr var det allmän kunskap.
God mat förgyller den mörkaste dag.
Morot och rovor från 2019

2 kommentarer:

KataM sa...

Även om det inte stämmer rent botaniskt, så tycker jag att det där kan föräras namnet Blommig falukorv. Ser jättegott ut!

AnJa sa...

Falukorv i ugn är verkligen en höjdare! Jag saknar vedspisen som jag har hemma i mitt hus.