fredag 24 januari 2020

Vinterpromenad, förvaring och en underbar film

 Nu skall vi ta en liten promenad efter älven, den 22 januari, i Jämtland. Älven har ett stort öppet stråk här nere, vilket inte hör till vanligheterna denna årstid.
 Mycket lite snö har vi, den har tinat bort. Jag undrar hur det går med jordgubbarna och den fleråriga löken? De är täcka av is. Här är det vatten som kommer upp ur underjorden, man kan se stenar runt och kanske har man hämtat vatten här förr? Häftigt tycker jag.
 Inne i det gamla båthuset/ladan rinner det vatten, det är alltid kul att pillra så att det rinner bättre!
Här var det golv ovanpå, och massor av jord hade kommit in. Man funderar hur man gör för att hålla koll på flödet om man vill ha golv igen? Burr! Nej, nu går vi in....
 till "grannen". På övervåningen har vi gjort en del förvaring där vävstolen står. Här är det snedtak och svårtillgängligt, då passar det bra att sätta dit gamla köksskåp från det rivna huset. Det är den gamla vedlådan utan låda och ett köksskåp med dörr. Höjden har fått justeras så att de är jämnhöga, plats har lämnats emellan skåpen så att det blir ett mellanrum, ovanpå ligger en skiva av björk som skulle sitta på utsidan kyl/frys i köket, men det avstod vi från. Nu kom den till nytta i alla fall. behövs den till något annat senare så är den flyttbar.
 En resväska från återbruket, en gammal dragspelsväska från grannen i Västjämtland som tänkt slänga den, picnic-korg för alla möjliga behov, och ett skåp och en lådhurts från ett hyllsystem, de har fått nya handtag från ett gammalt lager.Hattasken är köpt i Örnsköldsvik och innehåller solv i olika former mm.
 Vinkartonger ar bra att sortera mattrasor i!
 På andra sidan har det byggts en vägg på mittre delen, hyllan kommer från vår stuga i Västjämtland, på sidorna kan man ta sig in och ut, och...
mitt i är det en hylla som man kan nå från båda håll, här kommer också ljus från båda hållen. Längst bort står den gamla vedlådan, där skall det nog vara oklippta trasor vad det lider. Bara att plocka in saker och få ordning i tillvaron! Materialet fanns i gömmorna och inget är köpt.

En underbar film finns på nätet,
Liziqi Cooking: Full Cotton Story from Planting to Harvesting
Sök och Se!!

2 kommentarer:

KataM sa...

Verkligen en underbar liten film. Tack för tipset!

Här hos mig har vi inte ens meteorologisk vinter än. Just idag är det åtta grader varmt, solen tittar fram mellan molnen och fåglarna kvittrar. Det känns mer som april än januari.

AnJa sa...

Oj vad jag blir avis över dina fina förvaringslösningar. Här har vi kunnat göra mycket om inte tidigare generationers alla saker fortfarande fanns kvar i alla garderober och skåp...