lördag 16 maj 2020

Farbror Gröns kaka, första humlan och Trädgårdstider

 På Farbror Gröns blogg finns ett recept på en kaka med rabarber och choklad.
Den kan jag rekommendera, särskilt när den är gräddad i vedspisen. Jag tror att vi eldar mer nu än vi gjorde i vintras..... Eller i vart fall mycket mera än vi brukar göra i maj. Perfekt för ett litet kak-bak. Rabarber till kakan finns i frysen, den i trädgården är inte så sugen på de isiga vindarna. Ovanpå är det hackad mörk choklad som ger en fin karaktär. Kolla in receptet där, jag tror att det finns i deras nya bok också.  Den smakar särskilt smaskigt med lite grädde, och passar för frusna trädgårdsarbetare.
 Man har ju inte roligare än man gör sig! Det här är en bokashi-pyramid! Ingen ledig låda fanns och jorden är frusen, vad göra då? Jo, man tager lite ärtblast från i fjol, som legat ovanpå jorden i en klippt hög, lite aska från spisen, lite hönsbajs från den rosa hinken, ja, en halv hink är det nog, en hink bokashi, en stor hink gammal jord som blev kvar från omsättningen av blommorna, och så varvar man detta i en stor hög och täcker med balja från fåren, och för att inte räven skall riva ut allting tynger man ner härligheten tegelstenar mm.
 Nu har det legat i några veckor och fördelats här, i de nya lådorna hos Grannen. Mannen har hittat spillvirke och gjort tre likadana lådor, mycket stiliga! De är nu fyllda till bredden med jord från en annan låda, färdiga att plantera i. Lådorna är oljade och målade, de har dessutom plast inuti.
Här kikar liljorna blygt upp ur jorden! Under grävandet kom första humlan för våren surrande, iklädd randiga långkalsonger i ULL. Det finns spår av sälg och tussilago att festa på.
554 konstaterade fall av Covid-19.

1 kommentar:

AnJa sa...

Du är så himla duktig och tar dig för så mycket!!! Själv får jag inte tummen ur för någonting. Tror jag har hamnat i coronaträsket...