torsdag 2 oktober 2014

Spara sommaren

 Något som är väldigt trevligt är att spara sommaren, i burkar och flaskor till exempel. Att göra egen likör är trevligt, dessutom slipper man alla EEEEEE-n som finns i köpt likör, och mindre sliskligt blir det. Man använder ett okryddat brännvin. Så tager man frukt och bär av olika slag, plus socker. Låter det stå, silar av, häller på flaska och låter det mogna, avnjutes i små mängder med varma tankar och öppna sinnen. Denna blandning innehåller egna bär, lokalt plockade runt knuten: blåbär, aronia, nypon, stenbär och ekologiska citronskal i tunna remsor utan det vita. Plus en liten detalj som är hemlig. Denna variant luktar så gott att man kan ha den bakom öronen! Burken kommer från min mamma.
 Den här hallen som har fått fönster kan man göra MERA av! Det gäller som sagt att använda det utrymme som finns!Jag tänkte spetskant i vitt på räcket som inte gör någon människa glad i denna skepnad, men mannen hade bättre idéer! Bara till mig! Hur kul som helst, bilder kommer.
Och nere vid älven, där jag precis har plockat de sista nyponen, simmar de vackra och stolta svanarna. Men kära nån, så mycket oväsen de kan föra när de drar igång!

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Låter härligt med likören! Vi har denna sommar levt som om den var vår sista och bara plockat det vi ätit. Nästa sommar ska jag nog spara undan mer av både svamp och bär. På olika vis.
Det är så inspirerande att läsa om vad ni gör med ert hus!
Svanar har vi inga här men tranor. Det kändes exotiskt först men nu har vi vant oss och milde tid vad de kan låta! Inte är det någon sång, precis.

AnJa sa...

Haha, Cecilia, har för mig att jag la upp en film om tranor för några år sedan till dig. Kul att du fått fler av dem... Ja, håller med, det är så roligt att följa dig igen Fale, och se vad ni gör i livet. För hundra år sedan, i ett tidigare liv (typ 2007) gjorde jag åkerbärslikör. Den blev ljuvlig.