söndag 12 oktober 2014

Får och skafferibygge


 Det är ju klart att vi tittar till fåren som inte bor så långt bort. En del tycker ju förstås att man kan åka till vilken fårflock som helst och få sitt fårbegär stillat, men riktigt så enkelt är det inte! Nej, det får bli hos mannens C, eller några andra får som härstammar från oss, annars får vi leva på minnen. Så här på hösten är det inte roligt att ha får ute i mörkran, och regn och blåst inte att förglömma. Nu är jag inte säker på att fåren tänker så, men de brukar se rätt nöjda ut när de får komma in. Något som jag med stor övertygelse kan säga är att får inte tycker om höststormar och mörker. När de var ute sent på säsongen, i väntan på klipparen, låg de en en stor hög vid en gatlykta. Gärna på en liten höjd, då har de bättre uppsikt. När det blåser hör inte fåren var eventuella faror och oväntade ljud kan komma från, och de gillar de inte. I vart fall är det mycket trevligt att klia och prata med fåren! Det är som att mata själen, som en skogspromenad.
Någon annat, förutom fåren, som jag har saknat, är vårt skafferi!
Vi hade en plan på ett tidigt stadium, men måste vänta tills elen var klar i det tänkta utrymmet. Här, under trappen, var det förut plats för hatthylla och krokar för kläder. Här är också husets elcentral. Den är omgjord med jordfelsbrytare, och det var tämligen trångt "under taket och in i hörnet". Hyllorna hade vi sedan förut, de sitter på lister av trä som är gjorda av spillvirke. Det är rätt så ofta jag säger, "tänk tyg", för det går liksom igen när man skapar, själva tänket. Små värdelösa bitar av tyg eller virke, verkar helt oanvändbart till något vettigt, men kan bli mycket viktiga beståndsdelar i "lapptäcken" av tyg eller trä. Rätt ofta hittar vi bitar som passar perfekt! På bilden med fyllda hyllor ser man en liten dörr. Det är utrymmet längst under trappan. Där inne har elen dragits, många saker har flyttats ut och in. Där finns också några hyllor och krokar, och en ganska stor golvyta. Ett utrymme som också tjänar som förvaring av saker man inte behöver jämt, tvättmedelsförpackningar, hinkar och en del annat skrymmande/sällan behövda saker. På insidan dörren hänger en förvaring med fickor, fylld av rosor. Den har några år på nacken, och fanns här när vi köpt huset. Intill elcentralen finns en ventil också. Det har funnits skafferi i huset, osäker om det har varit här eller i köket, där man också ser rester av en ventil. De gamla skåpen är tyvärr borta från huset, men några är kvar uppe i ladugården och används där. Bland annat mitt favoritskåp.... Vi får se vad vi hittar på framöver.

1 kommentar:

AnJa sa...

Förstår att ni saknar era får. Skönt att ni kan åka och klappa på dem när abstinensen blir för svår! Det där skafferiet blir jag grön av avund över :-). Vi har ett ganska stort och djupt men vad som göms innanför den yttersta raden kommer sällan fram innan det kryper av sig självt...