lördag 31 december 2016

Bokslut 2016 och Gott Nytt År

 Åren går så väldigt fort! Det senaste är inget undantag! Mycket har varit roligt, mycket har varit jobbigt, som Livet brukar vara. Under året har jag känt att gener betyder mycket, en äldre släkting har berättat mycket om sin barndom när hon fick husrum hos min mormor och morfar. Min mormor lärde många att spinna, hon tog spinnrocken på sparken och for "upp på byn", där de samlades för att karda och spinna tillsammans. Min mormors syster bodde "upp på byn" och de träffades och hade väldigt mycket roligt med garn och redskap. De färgade garn som de knutit om först, för att få det "randigt". De vävde och jag kan riktigt se dem framför mig. Jag önskar att jag hade pratat mera med min mamma om såna saker, men tycker att det är fantastiskt roligt att höra nu. Jag har under året fått saker för textila äventyr som äldre släktingar har haft. Bland annat från mamma "Faster Elise" som inte var faster, utan gift med hennes farbror. men så sade man här i Jämtland. Och mamma tyckte så mycket om faster Elise, och sin kusin L, som skänkt mig sakerna. över huvud taget har jag tänkt mycket på släkten, både de som finns här på jorden och de som lämnat jordelivet. Min manna tyckte mycket om rött, och det gör jag med. Men, av någon anledning så förknippar jag min mamma med blått, och det kanske är det där med den blå himlen, det vinter-blå,  det blåskimrande vattnet, det hoppfullt blå, det lustfyllda blå.
 Jag fångar färger, och tänker att man måste unna sig att vara glad. Hitta det som ger energi. Unna sig tystad, för att kunna tänka, för att kunna se. Att göra saker av rätt anledning, göra saker på energismart sätt, helst saker som är bra för många. När världen ser ut som den gör är det verkligen svårt att veta i ett större perspektiv, men kan man göra något lite för någon, så är det kanske något som ger ringar på vattnet, på ett bra sätt. Läkare Utan gränser får en slant varje månad, och som ett brev på posten kommer det massor av brev med önskemål om  gåvor. Men jag håller mig till dem, och skänker saker till Pingstkyrkan och Röda Korset, däremot så handlar jag inte så mycket.
 Vi försöker värna om miljön och det var länge sedan vi såg så mycket insekter och blommor som i år! Efter en period mycket åkande och transporterande med flytt/bygg/fårlöst med allt vad det innebär så har vi inte åkt så mycket bil under året. Denna månad hade vi ingen tankning på bränslenotan! Vi har odlat, med bra resultat, men lite struktur skall det vara. Huset och ladugården har fått den omsorg vi tänkt, förutom de två väggarna med plattor som är kvar. Det får bli lite eftersom, inget akut, det är skönt.

Mammas favoriter, Anemoner, och rosen jag fick av Tant Kofta. Den gick inte att gräva upp innan flytt, jag saknar den.

Tankar om 2017

  • Tänka igenom vad som skall odlas, det som ger bäst resultat och håller över tid, med lagom mycket arbete.
  • Naturmaterial, återbruk, miljö, MER och BÄTTRE!
  • Gärna läsa mera, och skriva mera.
  • Nära och Kära
  • Tänka igenom, så att det blir mest och bäst resultat per insats
  • NJUTA 
                          Gott Nytt År!

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Fina tankar på årets sista dag! Önskar fler tänkte som du och önskar dig allt gott detta nya år!

AnJa sa...

Underbara kloka Fale! Håller med dig i allt du skriver så fin om. Och jag kan känna doften av den fina ullen i näsan när jag tittar på bilderna. Kram!