söndag 15 september 2019

Båthus från 1932 och Bråttom-Sill

 Båthuset är byggt 1932. Men det är inte hela sanningen, för det har även använts som lada och förvaring av diverse tillbehör för småbruk, som en handdragen päral, eller potatiskupare.
Det lutar och hörnet till höger är långt ner.Golvet är nu delvis uppbrutet. Vatten har samlats där, så idag har jag för första gången dikat under ett hus.

 Mot sjösidan är det torrt, och här står det stadigt på sina stenar. Här är det också grövre dimensioner på virket under byggnaden.  Fågelholkar för sjöfågel och en lucka som vi tror använts när man har jagat sjöfågel? Men säkra är vi inte.
 På långsidorna finns dörrar mitt emot varandra, så kan man köra igenom med höet som skall köras in.
 Här är en utgrävning påbörjad.

 Dörr för ut- och intagning av båt finns. Här är det luftigt underlag av hässjeroror.

.Del av konstruktionen.
 Här går det inte att sätta dörrarna på gångjärnen då det har sjunkit för mycket. Till höger är det en något upphöjd yta, anpassad efter marken, men under golvet är det klenare virke, och där har det sjunkit.Virket är grovt och brett i golv och panel. Går nog inte att finna idag!
 Det har en häftig konstruktion, i taket går åsarna i ett stycke, 10 meter långa.
Byggnaden är 10*8 meter. På väggen har någon ristat in 1932.

 Med en låda fem-minuters-sill kan man fixa kurret i magen snabbt.
Om man har gravlax-sås kan man ta en slatt av den och blanda i turkisk yoghurt, eller liknande, hacka ner lite dill och gör en god sås. Har man ingen gravlaxsås så blandar man till en liten, senapsburken var perfekt att röra i.
Kokt potatis är gott till!

4 kommentarer:

Viola_T sa...

Fin byggnad, förståelig konstruktion. Vad har ni för tankar med båthuset? Golv av granslanor/störar finns även här på ett par ställen i största ekonomibyggnaden.

fale artut sa...

Tankarna är att få båthuset/uthuset att hissa upp byggnaden och försöka ordna en bra grund att stå på.
En del utgrävning har skett så att man kan se hur det ser ut.
Till att börja med!

AnJa sa...

Men hur många vackra byggnader har ni på tomten!? Så vackert virke! Ett båthus väl värt att bevara. Och sill med potäter är inte dumt!

fale artut sa...

På två tomter blir det en del hus. Då de ligger intill varandra är det korta avstånd. Praktisk och inte så energikrävande.